Nieuws

‘Toezicht houden leer ik al doende in de praktijk’

10 jul. 2024

Sydo de Jong werkt sinds een jaar als toezichthouder bodem bij de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO). Een functie met de spreekwoordelijke voeten in de klei die helemaal bij hem past.

Lees verder

Nieuw opleidingsprogramma in september van start

05 jun. 2024

Naast het succesvolle Young Professionalprogramma hebben de drie noordelijke omgevingsdiensten nu ook een opleidingsprogramma tot adviseur geluid ontwikkeld. Deze gaat in september van start. De vacature staat sinds kort open.

Lees verder

Zwemmen in open water: hou hier rekening mee!

02 mei. 2024

Op 1 mei is het zwemwaterseizoen 2024 gestart. Nu de temperaturen toenemen, zoeken mensen verkoeling en plezier aan het water. Dat is leuk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Daarom controleren toezichthouders van de FUMO de hygiëne en veiligheid op de 54 officiële zwemwaterlocaties in Friesland. Wetterskip Fryslân controleert de waterkwaliteit.

Lees verder

Nieuwe vakgenoten bij de FUMO: trainees ontvangen diploma

26 apr. 2024

Het diploma is binnen! Tijdens de Van-trainee-tot-professional-party kregen onze allereerste trainees het diploma uitgereikt. Samen met een aantal mooie, lovende woorden van hun begeleider. En die waren meer dan terecht. Ruim een jaar geleden startte het Young Professionalprogramma. Dat betekende: wekelijkse scholingsdagen, avonden studeren en alle nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen. Maar nu is het theoretische deel van het opleidingstraject afgerond. We zijn meer dan trots op dit clubje collega’s.

Lees verder

Jager in bezit van verboden bestrijdingsmiddel

25 apr. 2024

Tijdens een avondsurveillance in Smallingerland kwamen de ‘groene boa’s’ van de FUMO een jager tegen. Hij was in het bezit van een potje met daarin vermoedelijk een verboden bestrijdingsmiddel. Na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut bleek dit het verboden bestrijdingsmiddel ‘Aldicarb’ te zijn. Voor mens en dier zeer giftig. De FUMO heeft tegen de jager proces-verbaal opgemaakt, het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie bepaalt vervolgens de strafmaat. De politie neemt eventuele maatregelen over de omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteiten van deze jager.

Lees verder

Bij illegale houtkap treedt de FUMO op

19 apr. 2024

Om het groen in de natuur te beschermen, mag er niet zomaar een groep bomen, struiken en hakhout, oftewel een ‘houtopstand’, gekapt of gerooid worden. Dit moet van tevoren gemeld worden bij de provincie, anders is het een illegale kap. Toezichthouders en boa's van de FUMO houden hier toezicht op en voeren voor de provincie controles uit. In de gemeenten Opsterland en Noardeast-Fryslân is tegen eigenaren van houtopstanden en de uitvoerders van illegale kap proces-verbaal opgemaakt. Deze worden afgehandeld door het Functioneel Parket te Zwolle.

Lees verder

Zorgplicht weidevogels voor boeren en loonwerkers

18 apr. 2024

Het weidevogelseizoen is inmiddels in volle gang en in de weilanden en op de akkers liggen weer nesten, eieren en jongen van vogels. Ook voor boeren en loonwerkers is dit een drukke periode met veel werk op het land.

Lees verder