Nieuws

Afscheid AB- en DB-lid Jaap van Veen

17 apr. 2024

De AB-vergadering van 11 april was voor Jaap van Veen zijn laatste. Van Veen stopt in juni als wethouder van de gemeente Heerenveen en daarom ook als lid van het algemeen bestuur, dagelijks bestuur en de auditcommissie van de FUMO.

Lees verder

Geuroverlast in Friesland: wat zeggen de jaarverslagcijfers van het milieualarmnummer hierover?

11 apr. 2024

Inwoners van Friesland ervoeren afgelopen jaar veel geuroverlast van bedrijven. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het milieualarmnummer van de FUMO. “Milieuklachten of – incidenten die inwoners of bedrijven melden, proberen we altijd zo snel mogelijk op te lossen. Maar heb je het over geuroverlast, dan heb je een moeilijk probleem te pakken. Het is minder goed meetbaar dan bijvoorbeeld geluid,” zegt Aize Terpstra, coördinator van het milieualarmnummer.

Lees verder

Lentekriebels in het dierenrijk: wees voorzichtig in de natuur

08 apr. 2024

Het broedseizoen is aangebroken. Dat brengt nieuw leven en een hoop drukte met zich mee in onze natuur! Overal om ons heen zijn vogels, reeën, dassen, hazen en andere dieren aan het zorgen voor hun jongen. Deze periode maakt ze extra kwetsbaar en de behoefte aan rust en ruimte is groter dan ooit. Natuurtoezichthouders en -boa’s van de FUMO zijn in de lente daarom extra aanwezig in de Friese natuurgebieden, om te controleren of iedereen zich aan de natuur- en toegangsregels houdt.

Lees verder

Grootschalige controle in natuurgebieden in het zuidwesten van Fryslân leidt tot 15 proces-verbalen

02 apr. 2024

In meerdere natuurgebieden in het zuidwesten van Fryslân vond afgelopen paaszondag een grootschalige controle plaats. Onze Groene boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) controleerden samen met de boa's van It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten of bezoekers zich aan de natuurregels uit de Omgevingswet en de Visserijwet hielden. Dit leverde vijftien keer een proces-verbaal op.

Lees verder

Hardleerse sportvissers meerdere malen beboet

27 mrt. 2024

Twee sportvissers uit de gemeente Opsterland negeerden vorige week de visvoorwaarden in een natuurgebied van Staatsbosbeheer. In bepaalde periodes mag je in een aantal wateren van Staatsbosbeheer niet vissen. ‘Groene’ buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de FUMO en Natuurmonumenten troffen deze twee vissers aan tijdens hun vistocht. Er zijn aan hun beiden drie proces-verbalen uitgedeeld.

Lees verder

Succesvol Young Professionalprogramma Noordelijke Omgevingsdiensten zet koers naar duurzame toekomst

13 mrt. 2024

Na een succesvolle eerste ronde van het Young Professionalprogramma in 2023, starten we opnieuw met elf ambitieuze trainees. Niet alleen, maar samen met de Omgevingsdienst Groningen en de RUD Drenthe. Deze stap laat zien hoe goed het programma werkt en hoe belangrijk deze samenwerking is voor de toekomst. En dat investeren in nieuw talent loont. Daarom onderzoeken we of we het programma een structurele vorm kunnen geven.

Lees verder

Omgevingswet: strengere eisen voor zwembaden

21 feb. 2024

Sinds 1 januari 2024 vervangt de Omgevingswet veel milieuwetten. Ook de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. En dat betekent strengere normen voor de waterkwaliteit van zwembaden. Vooral de normen voor de parameters gebonden chloor en de zuurgraad (pH) zijn aangescherpt. Normen waaraan zwembaden per direct moeten voldoen. Benieuwd wat er meer is veranderd? Dat maken we duidelijk in dit artikel.

Lees verder