Waar vind ik actuele zwemwaterinformatie?

Wanneer de kwaliteit van het open zwemwater, de hygiëne of veiligheid niet goed is, neemt de FUMO maatregelen in de vorm van een waarschuwing of een negatief zwemadvies. Actuele informatie over de kwaliteit van het water, de hygiëne en veiligheid van open zwemwaterlocaties binnen het zwemseizoen vind je op:

Ik heb een vraag/klacht over een zwemwaterlocatie

Heb je een vraag, melding of klacht over een buitenzwemlocatie? Stuur dan een e-mail naar zwemwater@fumo.nl of bel naar de zwemwatertelefoon: (058) 292 56 50 (alleen van 1 mei tot 1 oktober). Heb je een klacht, geef het aan ons door via het klachtenformulier op onze website

Gezondheidsrisico's na contact met natuurwater of modder

Buiten sporten en bewegen is leuk en gezond, maar er zijn ook risico's aan verbonden. Als je met natuurwater of modder in contact komt, kun je ziekteverwekkers binnenkrijgen. Ken jij de risico’s en weet je wat je moet doen om deze te verkleinen? Kijk voor meer informatie op Natuurwater en modder - GGD Fryslân (ggdfryslan.nl).

De FUMO controleert zwembaden in Fryslân

In opdracht van de provincie Fryslân houdt de FUMO toezicht op de circa 135 zwembaden in Fryslân. Wij controleren jaarlijks openbare en semiopenbare zwembaden op hygiëne en veiligheid. Dit doen we in principe onaangekondigd. Zo zorgen we ervoor dat badgasten in Fryslân veilig kunnen zwemmen.

Ik wil bedrijfsmatig een zwembad aanleggen/uitbreiden/aanpassen

Wil je bedrijfsmatig een zwembad aanleggen, uitbreiden of veranderen? Meld dit dan bij ons via zwemwater@fumo.nl. Deze meldingsplicht geldt ook voor het terrein en de gebouwen die bij het zwembad horen.

Let op: Doe deze melding minimaal drie maanden voor de bouw. Wanneer je ook een vergunning nodig hebt, doe dan minimaal drie maanden voor de aanvraag van de vergunning een melding bij ons. Onze specialisten kunnen dan naar de mogelijkheden kijken en je adviseren.

Ik heb een vraag/klacht over een zwembad

Heb je gezondheidsklachten, klachten over onderhoud of ben je gevaarlijke situaties tegen gekomen in openbaren of semiopenbare zwembaden? Stuur dan een mail naar zwemwater@fumo.nl. Klachten kun je ook doorgeven via het klachtenformulier op onze website