Zwemwaterlocaties in Fryslân

Schoon water is belangrijk. Dat geldt niet alleen voor drinkwater, maar ook voor het zwemwater. Ieder jaar wijst de provincie Fryslân open zwemwaterlocaties in de provincie aan. Dit jaar zijn er in Fryslân 54 officiële zwemwaterlocaties. 50 zwemwaterlocaties hebben een positief zwemadvies gekregen. Voor de zwemwaterlocaties Nannewiid, Indijk, Rohel en De Vleyen geldt het hele jaar een negatief zwemadvies vanwege een verslechtering van de kwaliteit van het zwemwater. 

Controle open zwemwater

Ga je zwemmen in het open water? Doe dat dan op één van de officiële zwemlocaties waar wij toezicht houden op de hygiëne en veiligheid. In de video laat onze toezichthouder Theunis zien hoe we dat doen.

Waar vind ik actuele zwemwaterinformatie?

Wanneer de kwaliteit van het open zwemwater, de hygiëne of veiligheid niet goed is, nemen wij maatregelen in de vorm van een waarschuwing of een negatief zwemadvies. Actuele informatie over de kwaliteit van het water, de hygiëne en veiligheid van open zwemwaterlocaties binnen het zwemseizoen vind je op:

Ik heb een vraag/klacht over een zwemwaterlocatie

Heb je een vraag, melding of klacht over een buitenzwemlocatie? Stuur dan een e-mail naar zwemwater@fumo.nl of bel naar de zwemwatertelefoon (058) 292 56 50 (alleen van 1 mei tot 1 oktober). 

Gezondheidsrisico's na contact met natuurwater of modder

Als je met natuurwater of modder in contact komt, kun je ziekteverwekkers binnenkrijgen. De meeste ziekteverwekkers die in natuurwater voorkomen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Toch zijn er enkele micro-organismen die gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.

De FUMO controleert zwembaden in Fryslân

In opdracht van de provincie Fryslân houdt de FUMO toezicht op de circa 115 zwembaden in Fryslân. Wij controleren jaarlijks openbare en semiopenbare zwembaden op hygiëne en veiligheid. Dit doen we in principe onaangekondigd. Zo zorgen we ervoor dat badgasten in Fryslân veilig kunnen zwemmen.

Ik wil bedrijfsmatig een zwembad aanleggen/uitbreiden/aanpassen

Wil je bedrijfsmatig een zwembad aanleggen, uitbreiden of veranderen? Meld dit dan bij ons via zwemwater@fumo.nl. Deze meldingsplicht geldt ook voor het terrein en de gebouwen die bij het zwembad horen.

Let op: Doe deze melding minimaal drie maanden voor de bouw. Wanneer je ook een vergunning nodig hebt, doe dan minimaal drie maanden voor de aanvraag van de vergunning een melding bij ons. Onze specialisten kunnen dan naar de mogelijkheden kijken en je adviseren.

Ik heb een vraag/klacht over een zwembad

Heb je gezondheidsklachten, klachten over onderhoud of ben je gevaarlijke situaties tegengekomen in openbaren of semiopenbare zwembaden? Stuur dan een mail naar zwemwater@fumo.nl. Klachten kun je ook doorgeven via het contactformulier op onze website