Gezondheidsrisico's natuurwater
Als je met natuurwater of modder in contact komt, kun je ziekteverwekkers binnenkrijgen. De meeste ziekteverwekkers die in natuurwater voorkomen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Toch zijn er enkele micro-organismen die gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.
Enkele voorkomende ziekteverwekkers in Nederland:
- Blauwalgen. Blauwalgen zijn geen algen, maar bacteriën. Ze komen van nature voor in water. Als het buiten warm is, vermenigvuldigen ze zich snel. Ze kunnen een vettige, stinkende, groene, blauwe of rode laag op het water vormen. Als je hiermee in contact komt heb je een verhoogde kans op jeuk, hoofdpijn, irritatie van ogen en slijmvliezen en maag- en darmklachten.
- Botulisme. Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van bacteriën. In Nederland komt de ziekte vooral voor bij vissen en watervogels. Botulisme bij mensen is zeer zeldzaam. Mensen kunnen vooral ziek worden van andere bacteriën die dode dieren met zich meedragen.
- Leptospirose en ziekte van Weil. Leptospirose wordt veroorzaakt door de leptospirose-bacterie. Deze bacterie komt vooral voor in de urine van ratten en muizen. De ziekte van Weil is een ernstige vorm van leptospirose. De aandoening is in Nederland zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben. Kenmerkend voor de ziekte zijn griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en braken. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot verstoringen in lever- en nierfuncties en hersenvliesontsteking.
- Ziekteverwekkers zoals het norovirus, de E. colibacterie of de parasiet Cryptosporidium. Misselijkheid, braken, koorts en diarree kunnen optreden na het inslikken van besmet water.
- Zwemmersjeuk. Een veelvoorkomende klacht na contact met natuurwater is zwemmersjeuk. Dit is een allergische reactie op de larven van een worm die in vogels voorkomt. Er ontstaan rode bultjes of blaasjes, die kunnen jeuken of branden. Ook kun je last hebben van hoofdpijn, koorts en misselijkheid. Zwemmersjeuk is niet gevaarlijk.
- Zwemmersoor. Dit is een ontsteking aan de gehoorgang en ontstaat doordat er bacteriën in je oor komen tijdens het zwemmen. Voorkomende klachten zijn oorpijn, jeuk, vocht uit het oor en gehoorproblemen.
Risico’s op infecties verkleinen
Contact met natuurwater brengt altijd risico’s met zich mee. Om het risico op een infectie te verkleinen kun je het volgende doen:
- Zwem alleen in officieel aangewezen zwemwater. Op deze locaties controleren wij de waterkwaliteit en veiligheid.
- Spoel je na het zwemmen goed af onder de douche.
- Probeer zo weinig mogelijk water in te slikken.
- Zwem niet als je wondjes hebt.
- Ga uit het water als er dode dieren in drijven.
Kijk voor meer informatie op de website van GGD Fryslân.