Mattanja Stuut

Toezichthouder Mattanja studeerde aan de opleiding Dier en Veehouderij en behaalde vervolgens haar masterdiploma Toegepaste Ecologie in Noorwegen. Na haar studie ging ze op zoek naar een baan, maar dat viel tegen, tot ze met een recruimenthuis in contact kwam. In de eerste instantie voor een andere opdracht, maar die bleek toch niet zo goed bij haar te passen. ‘Daarna zijn we verder gaan kijken en toen zijn we bij de FUMO uitgekomen waar ik het erg naar mijn zin heb.’

Hoe is het om te werken voor de FUMO?

De FUMO is een omgevingsdienst die zich bezig houdt met wet- en regelgeving omtrent milieu. Ik val onder de afdeling Toezicht en Handhaving. Wij controleren of bedrijven zich houden aan de milieuregels. In mijn functie als toezichthouder milieu specialisatie agrarisch, bezoek ik vooral agrarische bedrijven. Ik ben in oktober 2022 begonnen, dat was toen een tijdelijke opdracht als toezichthouder in het team industrie en afval. Daarna kreeg ik een opdracht als toezichthouder in het team agrarisch wat perfect aansluit op mijn opleiding veehouderij. Nu moet ik zeggen dat ik beide afdelingen erg leuk vind.

Ook heb ik in het begin gekeken naar de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de FUMO. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat ik me kan blijven ontwikkelen. Nu zijn er verschillende levels van toezichthouders. Toezichthouder C voert de reguliere controles uit. Dan heb je toezichthouder B, hierbij krijg je de meer complexere bedrijven of de bedrijven met meer milieu-impact. En als toezichthouder A werk je onder andere met politiek gevoelige zaken en begeleid je nieuwe collega’s. Daarnaast wordt er gekeken naar wat jij leuk vindt. Zo waren er verschillende projecten die aansloten bij mijn achtergrond waar ik aan heb mogen meewerken.

Ik zou het zeker aanraden om bij de FUMO te werken en dat komt vooral door de sfeer. Het is hier namelijk erg gezellig en er wordt veel gelachen. Mensen zijn over het algemeen erg open en je kan bij iedereen terecht voor vragen. Er heerst dan ook een informele werksfeer op kantoor.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

Mijn dagen verschillen heel erg in hoe ze eruit zien. In het begin van het jaar krijgen we een lijst waar alle controles op staan die uitgevoerd moeten worden en daar maak je zelf een planning op. Dus wat dat betreft krijg je veel vrijheid bij de FUMO. De ene dag zit ik de hele dag op kantoor en ben ik bezig met het voorbereiden of het rapporteren van controles. En de andere dag ben ik op pad om de controles uit te voeren. Dit maakt mijn baan erg dynamisch.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op dat ik dit werk doe, ik was namelijk altijd erg verlegen. In het begin had ik dan ook wel echt zoiets van past dit wel bij mij? Maar eigenlijk kwam ik er al vrij snel achter dat ik het werk echt heel erg leuk vind en dat ik ook assertief kan zijn. Drie jaar geleden had ik deze stap echt niet genomen, daar was ik toen veel te verlegen voor.

Daarnaast ben ik ook wel trots dat ik zelfstandig ben. Want ik had van te voren nooit verwacht dat ik alleen voor twee jaar naar Noorwegen zou gaan.

Wat geeft je energie in het werkveld?

De omgang met collega’s hier geeft mij wel echt energie. Maar ook het afwisselende werk en het op pad zijn maken mijn werk zo dynamisch. Het gevoel dat ik ondernemers kan helpen door advies te geven vind ik fijn. Want veel bedrijven willen wel maar die hebben gewoon even een duwtje nodig om weer in de goede richting te komen. En als dat dan lukt is dat wel heel tof.

Bron: Recruitmenthuis

Ben je geïnteresseerd om bij ons te werken? Bekijk dan onze vacatures. Staat er geen geschikte vacature voor je tussen, aarzel dan niet om ons een open sollicitatie te sturen.