Edgar de Vries

In zijn rol als jurist geeft Edgar niet alleen advies aan de deelnemers, de provincie, gemeenten en Wetterskip, maar ook aan collega’s, zoals vergunningverleners en toezichthouders met als doel om samen een goed product af te leveren en het milieu te beschermen. ‘Als jurist ben je een echt allrounder, waarbij adviseren een belangrijke rol heeft.’

Het werk van Edgar

“Ik werk bij de FUMO als senior juridische adviseur bij de afdeling Vergunningverlening en Specialistisch Advies. Mijn werk is veelzijdig en uitdagend. Het milieurecht kan best ingewikkeld zijn en dat is wat het werk voor mij ook zo interessant maakt. Zo doe ik bijvoorbeeld veel juridische toetsen van vergunningen, waarbij ik vaak de jurisprudentie induik en vragen in de vergunning beantwoordt van de vergunningverlener. Daarnaast ondersteun ik de vergunningverleners ook met incidentele vragen. Kortom, ik adviseer veel. Ook krijg ik regelmatig vragen van een gemeente of de provincie. Deze vragen zoek ik voor hen uit of ik neem deel aan het vooroverleg, bijvoorbeeld wanneer een inrichting wil uitbreiden. Met de gemeente of provincie bespreek ik dan welke adviezen zij van de FUMO nodig hebben en welke informatie wij nodig hebben voor een goed milieuadvies.”

De taken van een senior jurist

“Een senior jurist behandelt de complexere zaken. Dat zijn bijvoorbeeld omgevingsvergunningen van inrichtingen die een zwaardere impact hebben op het milieu. Ook krijg je als senior de complexere bezwaar- en beroepszaken. Bij zo’n bezwaar- of beroepszaak bekijk je de situatie samen met een specialist van lucht, geluid, externe veiligheid of bodem. Wanneer het gaat om een beroepszaak bij de rechtbank dan ga je naar de rechtbank om het besluit – de vergunning die verleend is – te verdedigen. De gemeente of provincie blijft daarbij altijd betrokken, want zij zijn het bevoegd gezag. Wij voeren voor hen de taken uit. Als senior jurist signaliseren wij ook kansen en bedreigingen voor de FUMO.”

Energie

“Ik krijg veel energie van de adviserende rol binnen mijn functie. Ik adviseer graag op maat; afgestemd op de wensen van mijn klant. Daarbij zie ik ook mijn collega’s als mijn klant. Ik baken de vraag af. Dat wil zeggen dat ik eerst in gesprek ga met de klant om concreet uit te zoeken welke vraag zij hebben en daarna ga ik op onderzoek uit. Mijn advies krijgen ze meestal in een memo of in een (korte) e-mail. Mochten er na het geven van een advies nog vervolg vragen zijn dan is de klant altijd welkom!“

Eigenschappen

“Ik zie mezelf dan ook als een adviseur. Als adviseur vind ik onder andere dat je vooruit moet kunnen denken en dat je jezelf moet kunnen verplaatsen in een ander om een goed advies te kunnen geven. Bovendien moet je, wanneer sprake is van een juridisch advies, op de hoogte zijn van de actuele jurisprudentie. Bij het geven van advies geldt bij mij altijd afspraak is afspraak! Mocht ik een ‘deadline’ om wat voor reden dan ook niet halen, dan neem ik altijd contact op met de klant. Zo blijf ik klantgericht werken.”

Trots op

“Waar ik trots op ben is de samenwerking met mijn collega’s. Zij zijn allen zeer gemotiveerd om een goed product af te leveren. Daarvoor heb je elkaar ook nodig. Ook als adviseur heb je daar een leidende rol in.”

De FUMO in twee woorden

Collegiaal en kennis. De FUMO heeft veel specialisten in huis. Er is hier veel kennis op het gebied van milieu. Je hoeft dus niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Met collegiaal bedoel ik niet alleen in de relatie met je collega’s, maar ook in de relatie met onze deelnemers. We zorgen dat we korte lijnen met hen hebben.

Ben je geïnteresseerd om bij ons te werken? Bekijk dan onze vacatures. Staat er geen geschikte vacature voor je tussen, aarzel dan niet om ons een open sollicitatie te sturen.