Vergunningen en meldingen

De FUMO verstrekt milieuvergunningen aan burgers en bedrijven. Dit doen we in opdracht van de provincie Fryslân en de Friese gemeenten. In enkele gevallen verstrekken we ook bouwvergunningen namens de gemeente Harlingen en de Provincie.

Vaak moeten ondernemers een milieumelding doen voordat ze starten met een bedrijf of wanneer zij een bedrijf uitbreiden. In sommige gevallen is een omgevingsvergunning nodig. Wanneer je een bedrijf wilt starten of wilt uitbreiden, check dan of je een omgevingsvergunning milieu of een melding Activiteitenbesluit milieubeheer nodig hebt.

Heb ik een vergunning nodig of moet ik een melding doen?

Op de website www.aimonline.nl kun je controleren of je een vergunning moet aanvragen of dat een melding doen voldoende is. Is een melding voldoende? Dan kan dat gelijk via www.aimonline.nl. Je krijgt via deze website ook inzicht in de milieuregels en maatregelen.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente of de provincie.

Ik heb een vergunning nodig

Je kunt een vergunning aanvragen via www.omgevingsloket.nl. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Hulpmiddel voor IPPC bedrijven: IPPC tool

Bedrijven die een Integrated Pollution and Prevention Contol (IPPC)-installatie hebben, moeten aantonen dat ze voldoen aan de best beschikbare technieken (BBT) zoals omschreven in de BAT Reference documents (Brefs). De Omgevingsdiensten ontwikkelden hiervoor een hulpmiddel waarin dit eenvoudig kan worden ingevuld. De ingevulde tool voeg je als bijlage bij de vergunningaanvraag toe. Het gebruik van de tool is niet verplicht, maar biedt veel voordelen en versnelt de beoordeling.