• Home
  • Visstroper op heterdaad betrapt bij het leeghalen van palingfuiken

Visstroper op heterdaad betrapt bij het leeghalen van palingfuiken

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van Staatsbosbeheer en de Friese omgevingsdienst FUMO zagen dat de persoon in de ochtend palingfuiken aan het leeghalen was. Nadat de verdachte staande werd gehouden, bleek dat hij een jutezak met daarin de pas gevangen paling bij zich had.

Visstroper op heterdaad betrapt bij het leeghalen van palingfuiken

Een inwoner van de gemeente Noardeast-Fryslân is maandagochtend 5 juni 2023 op heterdaad betrapt tijdens het leeghalen van palingfuiken. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van Staatsbosbeheer en de Friese omgevingsdienst FUMO zagen dat de persoon in de ochtend palingfuiken aan het leeghalen was. Nadat de verdachte staande werd gehouden, bleek dat hij een jutezak met daarin de pas gevangen paling bij zich had.

Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt. Justitie bepaalt de strafmaat. De gevangen paling is na overleg met justitie teruggezet in hetzelfde water waarin ze waren gevangen. De 14 fuiken die de verdachte te water had staan, zijn door de opsporingsambtenaren in beslag genomen.

Stroperij is een misdrijf en een strafbaar feit volgens de Wet Economische delicten. Het vissen op paling is alleen toegestaan voor beroepsvissers met een vergunning. Het op deze manier illegaal vangen van paling en het in bezit hebben van paling is niet toegestaan. De paling is een beschermde diersoort, waar het slecht mee gaat. Deze vorm van stroperij brengt schade toe aan de visstand en daarom wordt hiertegen opgetreden.

Terug naar overzicht