• Home
  • Veel belangstelling voor open dag Friese Omgevingsdienst FUMO

Veel belangstelling voor open dag Friese Omgevingsdienst FUMO

Ruim 175 bezoekers kwamen vrijdagmiddag 21 april naar de open dag van de FUMO in Grou. Zij kregen een uitgebreid en afwisselend programma voorgeschoteld met workshops, presentaties en demonstraties. Bovendien had de Friese omgevingsdienst weerman Gerrit Hiemstra uitgenodigd voor een lezing over milieu- en klimaatmaatregelen.

De workshops over vergunningverlening, bodem en de Omgevingswet waren al ruim van tevoren volgeboekt. Maar ook voor bezoekers die geen plekje bij deze deelbijeenkomsten konden reserveren, was er nog voldoende te beleven. Op de informatiemarkt vertelden FUMO-medewerkers over hun werk als natuur-boa, geluidsadviseur of specialist externe veiligheid. En buiten het gebouw gaven toezichthouders een spectaculaire demonstratie met een drone.

De grote zaal van de FUMO stroomde halverwege de open dag vol voor meteoroloog en duurzaam ondernemer Gerrit Hiemstra. De boodschap van Hiemstra was duidelijk. Als gevolg van de toename van CO2-uitstoot, stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Weersomstandigheden worden extremer en wij zijn de oorzaak. Maar er is een oplossing: stoppen met fossiele brandstoffen, minder energie verbruiken, minder verspilling van grondstoffen en veganistisch eten. Overheden hebben de taak om die veranderingen mogelijk te maken.

En daarmee is er dus ook een belangrijke rol voor de FUMO. Als de omgevingsdienst van Fryslân behandelt de FUMO vergunningaanvragen en houdt toezicht op het milieu en de natuur. Daarnaast geven we advies over specialistische onderwerpen zoals geur, bodem, energie en duurzame ontwikkeling. Dat doen we voor de inwoners en bedrijven van Fryslân. In opdracht van de 18 Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân.

 

Terug naar overzicht