• Home
  • Toezichthouder FUMO ontdekt 257 kg illegaal vuurwerk bij vuurwerkhandelaar

Toezichthouder FUMO ontdekt 257 kg illegaal vuurwerk bij vuurwerkhandelaar

In samenwerking met de politie heeft de FUMO 257 kg illegaal consumentenvuurwerk in beslag genomen. Een toezichthouder van de Friese omgevingsdienst ontdekte het illegale vuurwerk afgelopen vrijdag bij de controle van de opslag van een vuurwerkhandelaar. Maandag is het vuurwerk onder toeziend oog van de politie en de FUMO afgevoerd.

De partij illegaal vuurwerk bestond uit knalvuurwerk en vuurpijlen. Dit vuurwerk mag sinds 2020 niet meer afgestoken worden. Verkopers van consumentenvuurwerk mogen deze producten niet meer verkopen of op voorraad hebben. Alleen professionals mogen dit soort vuurwerk afsteken, bijvoorbeeld bij een vuurwerkshow.

Proces-verbaal voor eigenaar vuurwerkopslag

Ondernemers die consumentenvuurwerk verkopen of opslaan, konden tot 21 juni 2021 subsidie aanvragen. Om daarmee de kosten te dekken als gevolg van het verbod op vuurwerk uit categorie F3: knalvuurwerk en vuurpijlen. De vuurwerkhandelaar gaf aan dat hij niet op de hoogte was van deze regeling. Dat was volgens de toezichthouder geen geldig excuus. De ondernemer had wel op de hoogte kunnen zijn. Politie en FUMO maakten proces-verbaal op en leggen dit voor aan de Officier van Justitie, die de uiteindelijke sanctie bepaalt.

Vergunningverlening en toezicht

Het opslaan, verkopen en afsteken van vuurwerk moet veilig gebeuren. Namens de provincie Fryslân en de Friese gemeenten behandelt de FUMO de aanvragen voor vuurwerkevenementen en houdt toezicht op opslag en verkoop van vuurwerk.

Terug naar overzicht