• Home
  • Minder energieverbruik bedrijven door advies FUMO

Minder energieverbruik bedrijven door advies FUMO

Sinds 2023 is de FUMO in het bezit van lekdetectieapparatuur; een warmtebeeldcamera en een ultrasoonmeter. Met de inzet van deze middelen kunnen onze toezichthouders energielekkages bij bedrijven opsporen. Dit is van grote waarde voor de Friese bedrijven!

Minder energieverbruik en lagere kosten

Met een ultrasoonmeter is het mogelijk om lekkages in de perslucht op te sporen. Diederik Terlaak Poot, milieu-inspecteur bij de FUMO legt uit: “Een lekkage in de perslucht kost bedrijven veel energie en daarmee ook geld. Met een ultrasoonmeter kunnen we op een hele gemakkelijk manier meten of er ergens een lekkage is. Dit kan ook in een rumoerige ruimte met lawaai van machines; handig wanneer met het blote oor niet te horen is of er een lek is. Ook wanneer leidingen op (grote) hoogte zijn, hoeven we niet met een ladder naar boven, maar kunnen we dit vanaf de grond meten. Nadat we een lek hebben geconstateerd, maken we een foto en verwerken deze in een rapportage. Vaak zorgen kleine aanpassingen al voor minder energieverbruik- en kosten.”

Op een eenvoudige manier meer inzicht

Gerard J. van der Velde, controller en KAM-manager bij Oreel uit Hallum, is enthousiast over het advies en de service die de Friese omgevingsdienst hiermee biedt tijdens de energiecontroles. “Op deze manier zijn controles ook nuttig voor ons. Met de perslucht gaan we zeker aan de slag. We controleren gedurende het jaar alle leidingen maar zo wordt het een stuk eenvoudiger. Grotere lekkages worden nu ook al direct gerepareerd. Door een dergelijke zoeker wordt het erg makkelijk. Mooi dat de FUMO hierin met ons meedenkt.”

Warmtebeeldcamera

Naast een ultrasoonmeter gebruiken de toezichthouders warmtebeeldcamera’s. Op foto’s die gemaakt worden met een warmtebeeldcamera is in een oogopslag helder op welke plek het te warm is. Ook hier geldt dat kleine inspanningen, bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatiemateriaal rondom leidingen, al zorgen voor een lager energieverbruik en daarmee voor een lagere energierekening.

Terug naar overzicht