• Home
  • Gecoördineerde grond- en afvaltransportcontrole in Fryslân

Gecoördineerde grond- en afvaltransportcontrole in Fryslân

Onze toezichthouders en boa’s hielden onlangs weer een gecoördineerde grond- en afvaltransportcontrole in Fryslân. Op verschillende plekken in de provincie hielden zij vrachtwagens en trekkers aan om de lading en papieren te controleren.

Toezichthouder en boa houden grondtransport aan om de lading en papieren te controleren.

Toezichthouder en boa houden grondtransport aan om de lading en papieren te controleren.

Eén grondtransporteur kreeg een proces verbaal, omdat hij geen papieren bij zich had waaruit bleek wat hij vervoerde en wat de herkomst of bestemming was. Vijf transporteurs kwamen er met een waarschuwing vanaf. Zij hadden wel de vereiste documenten bij zich, maar belangrijke informatie ontbrak. Naderhand konden zij deze informatie alsnog geven.

Wanneer je bedrijfsmatig meer dan 500 kilogram grond vervoert ben je verplicht om documenten bij je te hebben waaruit blijkt wat de samenstelling is van de grond, waar de grond vandaan komt en waar het naartoe gaat. Is de grond afkomstig van een zandwinput, dan volstaat een certificaat van de zandwinlocatie.

Toezichthouders van de Friese omgevingsdienst FUMO voeren regelmatig grondtransportcontroles uit. Daarmee zien ze er bijvoorbeeld op toe dat vervuilde grond niet in een moestuin of kinderspeelplaats terecht komt.

Lading van grondtransport
Lading van afvaltransport
Terug naar overzicht