• Home
  • Fryslânbreed Uitvoeringsprogramma 2021: een branchegerichte aanpak

Fryslânbreed Uitvoeringsprogramma 2021: een branchegerichte aanpak

Een branchegerichte aanpak van vergunningverlening en toezicht leidt tot een efficiënte werkwijze. Dat is de belangrijkste conclusie van het jaarverslag van het Fryslânbreed Uitvoeringsprogramma 2021, waarin de FUMO de projectmatige uitvoering van de basistaken beschrijft. Het algemeen bestuur van de FUMO nam begin deze maand kennis van het jaarverslag.

Risicogericht en doelgericht werken

Het Fryslânbreed Uitvoeringsprogramma beschrijft 16 projecten die de FUMO in 2021 heeft uitgevoerd naast de reguliere werkzaamheden. De projecten kenmerken zich door een branchegerichte aanpak. Uit het jaarverslag blijkt dat deze werkwijze de toezichthouders en vergunningverleners stimuleert om risicogericht en doelgericht te werken en taken slim uit te voeren. En het nodigt uit om na te denken over de inzet van andere nalevingsinstrumenten, zoals communicatie en kennisoverdracht.

Vergisters

Vooral het project Vergisters laat opvallende resultaten zien. Een vergister is een luchtdichte, verwarmde tank waarin mest of ander organisch materiaal wordt omgezet in biogas. In Fryslân staan 26 vergisters om groene energie op te wekken. Hoewel de meeste (bio)vergisters op papier aan alle voorschriften voldoen, veroorzaken ze regelmatig geuroverlast.

De FUMO controleerde de vergisters met een gasdetectiecamera. Slechts een handjevol (15%) bleek bij het eerste bezoek lekdicht. Na een eerste en (indien nodig) tweede hercontrole voldoen bijna alle vergisters (89%) aan de eisen. Onze collega’s ervaarden bij de controles veel medewerking van de eigenaren.

Luchtwassers

Een ander project met opvallende resultaten is Luchtwassers. Veehouderijen gebruiken luchtwassers om de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof te beperken. Fryslân kent 27 agrarische bedrijven met luchtwassers. Van de gecontroleerde luchtwassers voldoet 53% aan de eisen. Dat is een forse toename ten opzichte van 2020, toen voldeed slechts 26% aan de eisen. Toezichthouders en ondernemers hebben veel kennis opgedaan van de werking van luchtwassers. Hierdoor is meer inzicht ontstaan over de noodzakelijke maatregelen. Ook zijn de ondernemers zich meer bewust van de eigen verantwoordelijkheid om stikstofuitstoot te beperken.

Meer weten?

In het jaarverslag vind je een uitgebreide omschrijving van de projecten en de daaruit voortvloeiende conclusies en aanbevelingen. 

Terug naar overzicht