• Home
  • Boa’s voorkomen ernstige ongelukken door vondst gevaarlijk stropersmateriaal

Boa’s voorkomen ernstige ongelukken door vondst gevaarlijk stropersmateriaal

Tijdens een surveillance in de provincie ontdekten buitengewoon opsporingsambtenaren van de FUMO een aantal illegale vallen en pootklemmen. Niet in de natuur, maar naast het erf van een woning. De boa’s hebben het stropersmateriaal meegenomen.

Risico voor kinderen en dieren

Bij nadere inspectie vonden de boa’s ook een blik met kattenbrokken. De pootklemmen bleken bovendien op scherp te staan, wat tot ernstige ongelukken kan leiden. Als een dier op het ontspanningsmechanisme stapt, slaat de klem dicht. Bij kleinere dieren zullen daarbij de poten verbrijzelen. De klemmen kunnen ook een ernstig gevaar opleveren voor spelende kinderen. De boa’s besloten hierop de bewoner van de naastgelegen woning aan te spreken. 

Twijfelachtige verklaring

De bewoner ontkende iets met de vallen en klemmen te maken te hebben. Wel zei hij begaan te zijn met het lot van de weidevogels, die volgens hem ernstig bedreigd worden. ‘Als ik een ekster zie, schiet ik die uit de boom,’ liet hij zich spontaan ontvallen. Eksters en andere kraaiachtigen staan erom bekend dat zij het gemunt hebben op eieren en jongen van weidevogels.

De boa’s hadden ernstige twijfels bij de verklaring van de man. De aangetroffen kattenbrokken versterkten het vermoeden dat de vallen en klemmen gebruikt werden om  roofdieren, zoals marters, vossen en kraaiachtigen mee te vangen. Katten- en hondenbrokken worden namelijk veel gebruikt als lokaas. Op de plaats delict troffen de boa’s verder kadavers aan van verschillende vogels.

Geen direct bewijs

Helaas viel niet te bewijzen dat de vallen en klemmen van de bewoner waren. Wel leverde hij vrijwillig een oude windbuks in. De vallen en pootklemmen zijn door de boa’s “onttrokken aan het verkeer”. Formeel is er geen sprake van inbeslagname, want er is geen eigenaar van de stropersspullen. De Officier van Justitie heeft de FUMO toestemming gegeven om een deel van de spullen voor educatieve doeleinden te behouden.

Terug naar overzicht