• Home
  • Zwembadcontrole op veiligheid en hygiëne

Zwembadcontrole op veiligheid en hygiëne

Veel inwoners van Fryslân weten niet dat de controle van zwembaden een taak is van de FUMO. Op dit moment zijn er circa 135 zwembaden in Fryslân. Denk hierbij aan publieke zwembaden, maar ook zwembaden in hotels, (sport)scholen en zwembaden bij campings. Al deze zwembaden worden jaarlijks door één van de vier toezichthouders van de FUMO bezocht en gecontroleerd op veiligheid en hygiëne. Izaak de Vries is één van hen en hij vertelt graag hoe hij samen met zijn collega’s ervoor zorgt dat zwembadgasten in Fryslân veilig kunnen zwemmen.

Zwembadcontrole op veiligheid en hygiëne

De Vries: “We beginnen de controle met een goede voorbereiding op kantoor. Welke punten waren uit de vorige jaarlijkse controle voortgekomen? En welke uitslagen kwamen uit de laboratoriumonderzoeken? Er komt namelijk elke maand een laboratorium langs om de kwaliteit van het zwemwater te meten op onder andere kiemgetal en ureum. Deze uitslagen ontvangen wij automatisch.”

De FUMO controleert in principe altijd onaangekondigd. “We kijken wanneer het zwembad open is en dan staan we ‘opeens’ bij de receptie. Meestal begrijpen de receptiemedewerkers meteen wat er aan de hand is; namelijk de jaarlijkse controle. We controleren de zwembaden op drie punten; veiligheid & hygiëne van de zwemzaal, de technische installatie en de logboeken die zwembaden bij moeten houden.”

“Ik begin altijd met een rondje om het bad”, zegt de toezichthouder. “Ik kijk dan naar de hygiëne. Is het zwembad goed gereinigd? Zijn de voorzieningen in voldoende staat van onderhoud en reinheid? Ook kijk ik naar de veiligheid. Zijn er scherpe randen waaraan bezoekers zich kunnen bezeren? Bieden vloeren voldoende weerstand tegen uitglijden? Klopt de diepte aanduiding?” Daarna loopt Izaak de Vries naar de technische ruimte van het zwembad. Daar kijkt hij of het zandfilter aan de richtlijnen voldoet. Ook controleert hij of de rondpomp-capaciteit voldoende is, zodat het chloor goed gemengd wordt met het zwembadwater.

Als laatste kijkt hij samen met een zwembadmedewerker naar het logboek. “Het zwembadwater moet elke dag twee keer onderzocht worden op PH en chloor. Dit doen ze voor de opening van het zwembad en tegen sluitingstijd. Zwembadmedewerkers noteren het in het logboek en ik controleer of het volledig is.”

Na de inspectie werkt Izaak de Vries de controle uit. Het zwembad krijgt een brief met alle punten die uit de controle zijn gekomen. Ze krijgen dan ook een termijn om verbeteringen door te voeren. Enige tijd later gaat er een toezichthouder naar het zwembad voor een hercontrole.

Izaak de Vries is enthousiast over zijn werk. “We houden toezicht op zwembaden voor de volksgezondheid. Wanneer je bijvoorbeeld zwemt in water waarvan chloorwaardes te hoog zijn, loop je risico op gezondheidsklachten. Het krijgen van rode ogen is een bekend probleem.” De toezichthouder komt door zijn werk overal. “Ik heb bijna alle zwembaden in Fryslân gezien. Ik kom ook in de zwembaden op de eilanden!”

Tot slot heeft de toezichthouder een leuk weetje: “Wanneer je in het zwembad een hele sterke chloorlucht ruikt, denken mensen vaak dat het een schoon zwembad is. Dit is niet zo. Het chloor reageert juist op de viezigheid in het zwembad. Als het zwembad vies is, ruik je een hele sterke chloorlucht; soms al buiten het gebouw. Dan moet ik er wel bij zeggen dat een lichte chloorlucht in zwembaden heel normaal is”, aldus De Vries.

Terug naar overzicht