• Home
  • Werkbezoek opwerkingsinstallatie voor AEC-bodemas

Werkbezoek opwerkingsinstallatie voor AEC-bodemas

Toezichthouder Robert en bodemadviseur Bianca brachten vorige week een bezoek aan de opwerkingsinstallatie van wASH vof in Alkmaar, een samenwerking tussen afvalverwerkingsbedrijf HVC en Boskalis. Hier wordt AEC-Bodemas dat vrijkomt bij de afvalenergiecentrale Alkmaar verwerkt tot herbruikbare bouwstof. Het bodemas is afkomstig van diverse huisvuil verbrandingsinstallaties in Nederland.

Werkbezoek Wash

Green deal

Nederland streeft naar een circulaire economie en heeft in de Green Deal afgesproken dat we duurzame grondstoffen gebruiken en afvalstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. AEC Bodemas dat vrijkomt bij de verbranding van huisvuil bevat nog veel herbruikbare stoffen. Bij de opwerkingsinstallatie wordt de ruwe AEC-Bodemas van de afvalverbrander gezeefd, gespoeld, gewassen en ontdaan van metalen. Dit levert verschillende herbruikbare grondstoffen op.

De AEC-Bodemas die na dit proces overblijft kan als Vrij Toepasbare niet-vormgegeven Bouwstof worden toegepast in Grond-, Weg- en Waterbouwprojecten als Circulair aanvul- en ophoogmateriaal.

Controle

Robert en Bianca waren uitgenodigd om met eigen ogen te zien hoe de AEC-Bodemas wordt gereinigd en het product tot stand komt. Zo kunnen zij bij controles van activiteiten waarbij de gerecyclede bouwstoffen worden toegepast op de juiste aspecten letten en advies geven.

Terug naar overzicht