• Home
  • Meldingen over bodemkwaliteit op de kaart

Meldingen over bodemkwaliteit op de kaart

“Als toezichthouder Bodem ben ik veel onderweg. Als ik ergens een bult grond zie liggen. dan wil ik controleren of we ook een melding van die partij hebben gekregen. Als dat niet het geval is, kan ik actie ondernemen. Alle meldingen worden verzameld in een systeem, maar als ik daar iets in wil zoeken krijg ik honderden resultaten. Snap je mijn frustratie?”, lacht Robert Veldhuizen, toezichthouder bodem en BOA bij de FUMO. Hij controleert samen met zijn collega’s of de (tijdelijke) opslag en transport van partijen grond volgens de wet en regelgeving gebeurd.

Kaart meldingen Bodembesluit

“Ik dacht: dit kan veel handiger. In mijn vrije tijd, eigenlijk als een hobby, heb ik in het computerprogramma GIS een landkaart gemaakt om alle meldingen te verzamelen. Het duurde even, maar ik kreeg de provinciegrenzen er in. Op den duur kreeg ik zelfs alle meldingen Besluit Bodemkwaliteit met de bijbehorende informatie er in.”

Wanneer Robert nu in het veld een partij grond tegenkomt, kan hij binnen enkele seconden op de kaart zien of er een melding is gedaan op de betreffende locatie. Robert Veldhuizen zorgt er iedere maand voor dat de kaart actueel is. Robert Veldhuizen is niet meer de enige die met de kaart werkt. Zijn collega’s werken er ook mee.

“Er komen steeds meer nieuwe functies in de kaart”, vertelt Robert Veldhuizen. “Zo heb ik de werkgebieden van alle bodemtoezichthouders er in gezet. Ook kun je sinds kort luchtfoto’s van het jaar 2018 tot het jaar 2021 raadplegen. Dit is erg handig. Je kunt dan zien vanaf welk jaar een partij grond op een locatie ligt.”

De kaart van Robert Veldhuizen is nog lang niet af. “Ik heb nog veel wensen. Zo wil ik een foto-functie toevoegen. Daarmee kun je via de kaart niet alleen de gegevens raadplegen, maar ook een foto bekijken van hoe de partij grond er uit zag bij een vorig bezoek. Het project is nog een ‘work in progress’’, aldus de toezichthouder.

Terug naar overzicht