• Home
  • Lichthinder: Wat is het en wat doet de FUMO er aan

Lichthinder: Wat is het en wat doet de FUMO er aan

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. In Fryslân wonen we nog relatief in het donker in vergelijking met de randstad, maar ook hier hebben we steeds vaker te maken met lichtvervuiling. Tijdens de Nacht van de Nacht op 30 oktober wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteit van het donker en het steeds grotere probleem van lichtvervuiling. Gerard Hooiring is de lichtexpert van de FUMO en hij legt uit wat we verstaan onder lichthinder en waarom donkerte zo waardevol is.

Lichthinder

“Wanneer je iets verlicht wat je eigenlijk niet wil verlichten, spreek je van lichtvervuiling”, legt Gerard Hooiring uit. “Het licht gaat dan alle kanten op. Iedereen kent de oranjegloed op wolken boven een grote stad. Dit is een goed voorbeeld van lichtvervuiling. Wij hebben meetapparatuur waarmee we lichtvervuiling kunnen meten. De meetresultaten toetsen we aan de hand van Richtlijn Lichthinder van NSVV. Er zijn namelijk richtlijnen voor lichtvervuiling. Wanneer de metingen de richtlijnen overschrijdt, spreken we van lichthinder.”

Lichthinder komt op veel plekken voor. Denk aan buitenverlichting van bedrijven, reclame, sportterreinen en kassen. Ook grote gebouwen kunnen veel licht uitstralen door hun binnenverlichting.

“Ik ben al eens tegenkomen dat mensen ’s avonds laat de krant konden lezen, zonder dat zij zelf de lichten aan hadden. Het licht scheen dan van straatverlichting of een sportveld zo het huis binnen”, vertelt de lichtexpert. “Zoveel licht is niet gezond. Wanneer er in de nacht te veel licht is, kan het de slaap van mensen verstoren. Nachtdieren hebben er ook veel last van. Het licht verstoort namelijk hun wijze van het kijken. Ook verstoort het de natuurlijke cyclus van bomen en planten. Daarom is het behoud van donkerte zo belangrijk.”

De FUMO adviseert gemeenten rondom het beleid. Ook kijken we mee met ontwerpen waarbij kunstverlichting wordt gebruikt. Wanneer de gemeenten klachten krijgen over verlichting, wordt de FUMO ingeschakeld om de lichthinder te meten en een advies te geven. Gerard Hooiring: “Wij kunnen de gemeente adviseren om het licht aan te passen. Ons advies is: verlicht op maat. Dit houdt in dat je alleen verlicht waar het nodig is, wanneer het nodig is en zoveel als nodig is.”

Nu het steeds langer donker is, krijgen we ook vaker klachten over lichthinder. Gerard Hooiring ziet ook dat het probleem rondom lichthinder steeds groter is. Op dit moment is hij betrokken bij vijftien opdrachten variërend van advies bij het ontwerp en lichtmetingen tot advies bij rechtszaken. Hij raadt bewoners met klachten over lichthinder het volgende aan: “Wanneer je klachten hebt, probeer het eerst onderling op te lossen. Lukt dit niet, dan kun je contact opnemen met de gemeente. Zij schakelen dan de FUMO in om de lichthinder te meten.”

Terug naar overzicht