Wat doet de FUMO?

Als Friese omgevingsdienst dragen wij ons steentje bij aan die belangrijke doelstelling. Door bedrijven te controleren en te stimuleren om wettelijke verplichte maatregelen te nemen op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking.

Onze speciaal opgeleide teams voeren inspecties uit bij bedrijven in de provincie Fryslân. We kijken niet alleen naar het naleven van wettelijke verplichtingen, maar ook naar mogelijkheden voor extra energiebesparing. Met geavanceerde technologieën zoals warmtebeeldcamera’s sporen we warmtelekken op in gebouwen en technische installaties. Daarnaast maken we gebruik van ultrasone lekdetectieapparatuur om potentiële lekkages in persluchtsystemen van industriële bedrijven op te sporen.

Door deze controles dragen wij bij aan het behalen van klimaatdoelstellingen en streven we naar een duurzamer Fryslân. 

Ben je als bedrijf verplicht om het energieverbruik te verduurzamen?

Bedrijven en organisaties die elk jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas gebruiken, moeten volgens de wet acties ondernemen om hun energieverbruik duurzamer te maken. Deze maatregelen moeten binnen vijf jaar hun investering terugverdienen. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in het Besluit Activiteiten Leefomgeving en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.

Erkende maatregelen

Om het naleven van deze verplichtingen te vergemakkelijken, heeft de overheid een lijst met erkende maatregelen opgesteld. Deze maatregelen hebben naar verwachting een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

Meer informatie over erkende maatregelen is te vinden op het Informatiepunt Leefomgeving.

Aan de slag met energiebesparing

Bedrijven kunnen zelf al beginnen met energiebesparing door gebruik te maken van verschillende bronnen en tips. Handige links naar stimuleringsprogramma’s en informatie over energiebesparing zijn beschikbaar, waaronder:

Vragen? Neem contact op met de FUMO

Heb je vragen over energiebesparing, wettelijke verplichtingen of erkende maatregelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met FUMO. Wij staan klaar om je te helpen en van advies te voorzien.