Logo van FUMO

Kennismaking Dagmar van den Berg, projectleider Omgevingswet bij de FUMO

Dagmar van den Berg is sinds begin april projectleider van de Omgevingswet bij de FUMO. Zij is dus begonnen in de coronatijd en geeft leiding aan een project dat gaat over “misschien wel de grootste wetswijziging sinds de invoering van de Grondwet”. Hoe pak je zoiets aan?

 

Wie is Dagmar van den Berg?

Ik ben een gedreven en enthousiaste mid-veertiger en woon in Leeuwarden met mijn man Hans en drie kids in de leeftijd 10-16 jaar. Ik ben opgeleid als beleidswetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gespecialiseerd in bestuurskunde en gefascineerd door de werking binnen het publieke domein.

Al een tijdje ben ik actief met de Omgevingswet bij verschillende gemeenten en omgevingsdiensten. Waar ik echt blij van word? als het lukt om samen verder te komen!

Privé kun je me vinden op een racefiets, in de keuken met kookboeken en passende wijnen of languit op de bank met een goed boek.

 

Wat zijn jouw eerste ervaringen als projectleider Omgevingswet bij de FUMO?

Het is voor het eerst dat ik projectleider ben ‘vanaf een scherm’! Ik ben in de Corona lock-down begonnen en nog niet op het FUMO-kantoor geweest. Tot nu toe heb ik alleen Pieter Hofstra (secretaris/directeur van de FUMO) in levende lijve ontmoet. Dat is echt heel gek. Juist het intermenselijk contact maakt dat je snel ingewerkt raakt bij een nieuwe opdracht. Gelukkig ben ik aardig bekend met de ins- en outs van de Omgevingswet en hebben de projectleden bij de FUMO mij snel op weg geholpen. En niet onbelangrijk: mijn wifi is ‘bestendig’.

Wat betreft het project Omgevingswet zelf; ik ervaar zeer betrokken medewerkers en constateer dat we alle projectonderdelen in kaart hebben. De daadwerkelijke acties daarop zijn echter grotendeels afhankelijk van datgene wat de Friese gemeenten en provincie collectief en individueel van de FUMO nodig achten en wensen. Immers, de FUMO is een van de ketenpartners die weliswaar haar eigen ‘huiswerk’ heeft te doen, maar dat kan alleen als duidelijk is wat de ambities en verwachtingen zijn van onze opdrachtgevers.

 

De invoering van de Omgevingswet is een jaar uitgesteld. Hoe besteed je de extra vrije tijd die je nu hebt? ;)

Het uitstel betekent niet dat er tijd is om achterover te leunen! Wel dat we meer tijd hebben om ons goed voor te bereiden op een zorgvuldige invoering. Een langere implementatie- en oefentermijn is daarbij zeer welkom. Het is van belang dat we de vaart erin houden en dat we vasthouden aan de urgentie. Hoe eerder we in de complete samenwerkingsketen voldoen aan de minimale vereisten van de Omgevingswet, des te langer we kunnen oefenen en leren, zodat we ook daadwerkelijk de bedoeling van de Omgevingswet in de vingers krijgen!

 

Waarom is het zo belangrijk dat we in Fryslân gaan samenwerken?

De invoering van de Omgevingswet draait om ketensamenwerking. Partijen moeten van elkaar weten wie, wanneer, welke inbreng levert. Niet alleen provincies en gemeenten, maar ook de ketenpartners. Een ieder moet snappen dat hun bijdrage en expertise onderdeel uitmaakt van één geheel: de leefomgeving. Het één kan niet zonder het ander. Nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe afspraken zijn daarvoor essentieel!

 

Wat hebben we nodig om de invoering van de Omgevingswet tot een succes te maken?

Gelet op het uitstel vooral uithoudingsvermogen! Maar zeker ook de nodige nieuwsgierigheid naar nieuwe werkvormen én een dosis humor.