Logo van FUMO

Start zwemseizoen 2021

Het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater start op 1 mei 2021. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Nederland zijn meer dan zevenhonderd officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar de overheid de waterkwaliteit controleert.

Gezondheid

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële aangewezen zwemwaterlocaties controleert de overheid de waterkwaliteit.

Zo veilig mogelijk zwemmen

Zwem daarom uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op www.zwemwater.nl en zijn bij de zwemwaterlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Informatieborden

Op de informatieborden staat de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.

Ga goed voorbereid zwemmen

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in ons land. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp voor iOS en Android voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is wellicht wat laat.

Eigen risico

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent. Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees je daarvan bewust en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten. En hou er rekening mee dat aan het begin van het seizoen het water nog erg koud kan zijn en dat je daardoor verkrampt kunt raken.

Meer informatie

Via de landelijke site www.zwemwater.nl en de zwemwaterapp kun je altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland vinden.