Bericht

Vorige week kwam het zwemwaterseizoen officieel ten einde. Vanaf 1 oktober controleert de FUMO niet langer de kwaliteit en veiligheid van de officiële zwemwaterlocaties in Fryslân. Ook komen waarschuwingen en zwemadviezen per die datum te vervallen.

Toename negatief zwemadvies vanwege blauwalg

De zomer van 2022 was een goed seizoen voor de blauwalg. Door de combinatie van droogte en hoge temperaturen kon de ziekmakende bacterie zich snel vermenigvuldigen. Dit is ook terug te zien in de cijfers: het aantal weken dat er op één van de officiële zwemwaterlocaties een negatief zwemadvies gold vanwege blauwalg lag flink hoger dan in het voorgaande jaar.    

Locaties blauwalgen niet verassend

De locaties waar de FUMO afgelopen zomer grote hoeveelheden blauwalgen aantrof zijn nagenoeg hetzelfde gebleven, aldus toezichthouder Arjen de Haas. “Van deze locaties is bekend dat er veel blauwalgen in het water kunnen zitten. We zien daarin geen grote verschuivingen.” Voor een drietal zwemwaterlocaties geldt het hele jaar een negatief zwemadvies vanwege een verslechtering van de kwaliteit van het zwemwater.

Buitenzwemmers opgelet

Ben jij een echte ice (wo)man en weerhoudt de kou jou niet van een duik in natuurwater? Let dan zelf goed op. Probeer zo weinig mogelijk water binnen te krijgen, zwem niet met wondjes en spoel je na afloop goed af onder de douche.  Op 1 mei 2023 start het nieuwe zwemwaterseizoen en controleert de FUMO de officiële zwemwaterlocaties weer.

Terug naar overzicht